Podzimní Flora Olomouc byla cílem výletu kuchařů. Letošní rok 2021 byl OSN vyhlášen jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny. Součástí podzimní výstavy byl také festival gastronomie a nápojů Olima, kterou pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko a Moravská střední škola Olomouc.
Výstava byla zaměřena na význam ovoce a zeleniny pro člověka a také zdravé způsoby pěstování.
Prezentovali se čeští a moravští producenti ovoce a zeleniny.
Studenti mohli zhlédnout zeleninu i ovoce různých odrůd, a to i starých odrůd ovoce.
Velmi zajímavá byla pódiová soutěž kuchařů, kde mohli studenti zhlédnout přípravu pokrmů před spoustou diváků. Úkol bylo připravit 4 porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou byla vepřová kotleta. Váha masa nesměla přesáhnout 600 g. Soutěžící musel v časovém limitu připravit a prezentovat 2 druhy tepelné úpravy (příklad: pečení, smažení, vaření v páře). Naši studenti využili možnost vyfotit se s porotci této soutěže.
Výstavu obohatila prezentace středních odborných škol Olomouckého kraje a to např. oboru zemědělského, lesnického, strojírenského, řezbářského, gastronomického, zahradnického. Zajímavá byla i expozice podzimních hub a prezentace včelích produktů
Součástí podzimní výstavy byla i bohatá nabídka výpěstků, domácích potřeb, řada tradičních i netradičních pochoutek. Ochutnat i zakoupit jsme mohli regionální potraviny.
Studenti hodnotili tuto akci velmi dobře. Ovoce, zelenina, med, houby, regionální potraviny to vše jsou suroviny které kuchař potřebuje ke své práci .